Matti Nykänen - Elämä on laiffia

Minä ja ystäväni Tomi Kiilakoski mietimme erään mökkireissun aikana erään siideripullon etikettiä. Siinä oli Matti Nykäsen naama ja teksti "Elämä on laiffia". Harvahan meistä on sellainen ajattelija ja suurmies kuin Matti Nykänen, joten tekstillä täytyy olla jokin merkitys mitä ei tule heti miettineeksi. Pohtiessamme lauseen merkitystä saimme neljä eri selitystä aikaan.

Holistinen näkemys. Elämä on laiffia. Kaikki elämä on laiffia. Itse asiassa vasta kaikkien elämien summa on laiffi, johon vertaamme omaa elämäämme. Juuri minun tai sinun elämä on osa maailman elämää, jota laiffi on. Juuri minun tai sinun elämä on niin mitätöntä ja vähäpätöistä kuin se on kaiken muun elävän rinnalla, mutta silti ilman minua tai sinua maailman laiffista puuttuisi jotain.

Laiffi on elämän atribuutti. Pallo voi olla sininen. Sinisyys on tällöin pallon atribuutti. Eiväthän kaikki pallot ole sinisiä, aivan kuin kaikkien elämä ei ole laiffia. Tällöin laiffi on jotain joka määrittää elämän laatua tai tapaa olla. Laiffi kuvaa elämää samalla tavalla kuin sinisyys palloa.

Elämä on laiffia kuten se sanotaan. Juuri sellainen elämä on laiffia, jota voimme laiffiksi kutsua. Päästäksemme yksimielisyyteen siitä mitä tarkoitamme elämällä tai laiffilla meidän pitää jutella muiden ihmisten kanssa. Juttelun tarkoitus on selvittää miten ihmiset käyttävät sanoja elämä ja laiffia ja tällöin tiedämme mitä he tarkoittavat näillä sanoilla. Tämä on näiden sanojen syvin olemus.

Elämä on. Laiffi on. Elämä on ja laiffi on. Elämä on olemista täällä maailmankaikkeudessa näissä sanoissa teoissa ja tarkoituksissa. Myös laiffi on. Näiden kahden olemassa oleminen sitoutuu toistensa olemassa olemiseen kanssa olemisen kautta. Voimme sanoa, että kun elämän ja laiffin eksistenssi kohtaa toisensa elämä on laiffia.

Matti Nykänen ei tullut kertoneeksi mitä tarkoitti sanoillaan. Tomin kanssa tulimme siihen loppu tulokseen, että päästäksemme selvyyteen mitä Matti tarkoitti meidän täytyy kysyä häneltä itseltään mikä näistä vaihtoehdoista oli hänen mielessä sanoessaan elämä on laiffia. Ja onhan mahdollista, että Matin mielessä oli jotain aivan muuta.

© Sami Kerola ja Tomi Kiilakoski. Saa levitellä, jaella, kopioida ja sitä rataa mutta älä ny omaksesi väitä näitä turinoita.

Ps Luethan filosofi Matin muita ajatuksia elämästä.